Najaarsstoofpot Met Vis

Ingrediėnten: De hoeveelheden zijn gebaseerd op 4 personen.

1 citroen. 500 gram gemengde visfilet. kerrie.
dille. 1 flesje bokbier of oud bruin. 3 sjalotjes.
1 prei. 250 gram (gemengde) paddestoelen. 2 teentje knoflook.
1 winterwortel. 2 eetlepels (zonnebloem)olie. 1 appel.
1 venkel. 1/2 blokje visbouillon. 5 jeneverbessen
peper en zout. (verse) peterselie.

Voorbereiding: ± 35 minuten.

Voor het gerecht is het het lekkerst om visfilet te nemen van meerdere vissoorten, heerlijk zijn bijvoorbeeld filet van roodbaars, victoriabaars, zeewolf of kabeljauw. De vis goed afspoelen onder stromend water en controleren op graten, droogdeppen en dan in blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap, kerrie, dille en eventueel met peper en zout. Snijd de venkel en de sjalotten fijn en de prei in ringen. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in partjes. Pel de knoflook en schrap de wortel. Snijd de wortel in redelijk dikke plakjes en dan de plakjes in drieėn. De appel schillen en in blokjes snijden.

Bereiding: ± 25 minuten.

Verwarm de olie in een (braad)pan met een dikke bodem en stoof de sjalotten, venkel en de paddestoelen 2 minuten, pers hier boven de knoflookteentjes uit. Voeg dan de wortel en de prei toe en laat dit 1 minuut meestoven. Voeg de vis toe en blus het geheel af met het bier en versnipper het bouillonblokje erboven. Voeg de jeneverbessen toe na ze gekneusd te hebben. Eventueel nog peper en zout erbij en laat dan het geheel aan de kook komen en nog ± 15 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur stoven. Strooi er vlak voor het serveren de (verse) peterselie over.
Geef er eventueel rijst bij maar het is ook heerlijk met stokbrood en een koude witte wijn, bv een Riesling.
Copyright 2008 Koken Met Peter.print