Romige Winterpot

Ingrediënten: De hoeveelheden zijn gebaseerd op 4 personen.

350 gram runderlappen. 1 klein bloemkool. 1 1/2 ltr rundvleesboullion.
1 teen knoflook. 1 (pers)sinaasappel. 1 eetlepel gembersiroop.
1 flinke ui. verse bieslook. 100 gram verse roomkaas.
boter en wat (sesam)olie. 1 grote prei. 1 eetlepel seroendeng.
250 gram champignons. 1 eetlepel kerriepoeder. 50 gram cashewnoten

Voorbereiding: ± 15 minuten.

Snijd de runderlappen in reepjes en pel de knoflookteen. Snipper de ui en snijd de prei in schuine ringen. Borstel de champignons af en snijd ze in iets dikkere plakjes. Maak van de bloemkool kleine roosjes. Pers de sinaasappel uit en knip de bieslook fijn.

Bereiding: ± 25 minuten.

Verwarmde boter en de olie gezamenlijk, bak hierin de runderreepjes. Als de reepjes bijna bruin zijn wordt de knoflook er boven uit geperst en daarna de gesnipperde ui en de champignons toevoegen. Laat deze ongeveer 3 minuten meebakken. Voeg nu de prei, bloemkoolroosjes en de kerrie toe. Nog 3 minuten al omscheppend meebakken. Dan de bouillon, gembersiroop, sinaasappelsap en de roomkaas toevoegen. Laat alles dan, onder zo nu en dan roeren, nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan. Vlak voor het opdienen de cashewnoten en de seroendeng er door roeren. Opdienen en op het bord de fijn geknipte bieslook er over strooien.

Als vlees is varkensvlees ook een optie. Verder kun je als variatie op het bovenstaande zijn de bloemkoolroosjes vervangen door sperzieboontjes (of beide toevoegen) en kun je een klein blikje tomatenpuree gelijktijdig met de bouillon toevoegen. Ook kun je er nog maïs en/of (ontvelde) tomaten 3 door doen.
Copyright 2008 Koken Met Peter.print